Beelden in Steen

"De zon, regen, de wind,

waarin ze leefde,

 Hebben haar verweerd en de materie blootgelegd,

 waarin ze werd gemaakt, – de steen –

 De steen die er al was,

 Een eeuwigheid voordat ze zelf bestond“.

Rutger Kopland uit ”Wat water achterliet” - Van Oorschot 2004.

In mijn werk ligt de essentie in het kijken en het stilstaan bij de ruwe vorm van de steen. Dit vormt voor mij een uitgangspunt om richting te geven aan het beeld. Het beeld wordt gevormd door stukken weg te halen, te raspen en te schuren. Het is een intensief en ontspannend proces. De focus van je aandacht vraagt om in het hier-en-nu te zijn en het loslaten van ‘verwachtingen en eisen’ door telkens in te spelen op wat de steen doet. Bij het polijsten van de steen ervaar ik telkens weer een zekere nieuwsgierigheid, verbazing en verwondering van wat de steen laat zien in zijn oorspronkelijkheid van aders en kleuren. De zo harde steen in aanvang, krijgt een zachte uitstraling en een zekere kwetsbaarheid.

Al 10 jaar ben ik bekend met de oorspronkelijke Italiaanse sfeer, natuur en cultuur. Met name in het minder bekende maar zéér authentieke achterland van Ligurië. Deze ‘ingrediënten’ vind ik terug in de combinatie van de typisch Italiaanse materialen als Albast, Olijfhout en Ardesia. Het boeiende van deze materialen zijn de specifieke kenmerken, die in het bewerken bijzondere aandacht en een specifieke werkwijze vragen. Deze bijzondere materialen hebben gemeen dat zij het verhaal, de geschiedenis en hun oorsprong opgeslagen in het materiaal zelf, delen. Steeds weer ervaar ik het een kunst om te kijken en te luisteren naar deze bijzondere materialen. Ik zoek dan naar beweging en verbinding.

Ook door beide steensoorten te combineren.

Albast is één van mijn favoriete Italiaanse materialen waar ik graag mee werk.  Met dit materiaal kom je áltijd verrassende dingen tegen, waar je direct op moet inspelen. Hier kun je mijn artikel Albast, "Steen van het Licht", "Pietra della Luce" lezen.

Ardesia, een soort leisteen, wordt op nog slechts enkele plaatsen gedolven zoals de Valle Argentina in de buurt van San Remo en Val Fontanabuona, ten noorden van Genua. Beide locaties bevinden zich in Ligurië, Italië, oftewel aan de Bloemenrivièra. In het volgende filmpje laat ik zien hoe Ardesia van grote blokken teruggebracht wordt naar kleinere platen: het 'splijten' of 'spaccare'. Een vak apart ...